GM vergroot zijn belang in Cruise en Porsche stippelt zijn EV-koers uit – TechCrunch

0
4

The Station is een wekelijkse nieuwsbrief gewijd aan alles wat met vervoer te maken heeft. Meld u hier aan — klik gewoon op The Station — om het elk weekend in uw inbox te ontvangen. (Mensen, een technisch probleem betekende dat de wekelijkse nieuwsbrief deze zondag niet naar abonnees werd gemaild, dus we plaatsen dit nu. We betreuren de fout.)

Hallo lezers: Welkom bij The Station, uw centrale hub voor alle vroegere, huidige en toekomstige middelen om mensen en pakketten van punt A naar punt B te vervoeren.

Voordat we erin duiken, wilde ik de aandacht vestigen op een van onze nieuwste Q&A-interviews met oprichters, die we twee keer per maand publiceren op TC+. Deze keer interviewde Rebecca Bellan Dmitry Shevelenko, de voormalige Uber-manager die Tortoise in 2019 mede oprichtte. Het paar bestrijkt veel terrein, waaronder de overname van Spin door Tier, de toekomst van micromobiliteit, hoe u uw bedrijf kunt veranderen, de moeilijkheden in levering van stoeprobots en de wendbaarheid van startups.

Zoals altijd kun je me een e-mail sturen op kirsten.korosec@techcrunch.com om gedachten, kritiek, meningen of tips te delen. Je kunt ook een direct bericht sturen naar Kirsten op Twitter — @kirstenkorosec.

Micromobiel

Terwijl Gogoro zich opmaakt om dit kwartaal via SPAC met Poema Global naar de beurs te gaan, heeft het bedrijf een prospectus ingediend bij de SEC, waaruit we enkele interessante kleine stukjes informatie over het bedrijf kunnen halen. De aandeelhoudersvergadering om de fusie goed te keuren is bijvoorbeeld gepland op 31 maart 2022 om 9.30 uur ET.

Enkele andere weetjes zijn onder meer:

Het bedrijf is van plan om op de Nasdaq-beurs te noteren onder het voorgestelde symbool “GGR”. Uit de balans van Gogoro blijkt dat in de eerste helft van 2021 de bedrijfsopbrengsten $ 145 miljoen bedroegen en de brutowinst $ 18,4 miljoen. Na de bedrijfskosten, waarvan een groot deel werd besteed aan verkoop en marketing, bedroeg het nettoverlies van Gogoro $ 40 miljoen. Het bedrijf geeft VEEL geld uit aan batterijen, wat logisch is, aangezien het verwisselen van batterijen Gogoro’s hele ding is. In de zes maanden eindigend op 30 juni 2021, heeft Gogoro $ 439 miljoen uitgegeven aan batterijen, inclusief batterijgerelateerde kosten. Dat is een stijging van $ 335 miljoen in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Gogoro verwacht $ 630 miljoen te verdienen wanneer het naar de beurs gaat, inclusief een overtekende PIPE (private investering in publieke aandelen) van $ 285 miljoen en $ 345 miljoen in vertrouwen van Poema Global. Het bedrijf zal het geld gebruiken om verder uit te breiden naar China, India en Zuidoost-Azië.

Het prospectus van het bedrijf beschrijft veel van de zorgen van het Taiwanese bedrijf met betrekking tot zijn transacties met China.

“Veranderingen in het beleid, de regelgeving, de regels en de handhaving van wetten van de regering van de VRC kunnen snel en met weinig voorafgaande kennisgeving plaatsvinden en kunnen een aanzienlijke impact hebben op het vermogen van Gogoro om winstgevend te opereren in de VRC”, luidt de indiening. “De zaken, financiële toestand en bedrijfsresultaten van Gogoro, en/of de waarde van Gogoro’s effecten of haar vermogen om… effecten aan investeerders aan te bieden, kunnen wezenlijk en nadelig worden beïnvloed voor zover de overheid van de VRC tussenbeide komt of de activiteiten van Gogoro beïnvloedt.”

De risicofactoren gaan verder in op de manier waarop Gogoro’s activiteiten onderworpen kunnen zijn aan een verscheidenheid aan PRC-wetgeving met betrekking tot cyberbeveiliging en gegevensbescherming, wat ertoe kan leiden dat Gogoro extra middelen uitgeeft en tijdsvertragingen oploopt om de bedrijfscombinatie te voltooien of bepaalde investeringsmogelijkheden niet kan nastreven .

In ander nieuws …

De in Berlijn gevestigde e-bike abonnement startup Dance breidt uit naar Hamburg, München, Wenen en Parijs, waardoor klanten een e-bike krijgen voor € 79/maand. Het neemt ook het bromfietsabonnement startup Rollich over.

Super73 heeft op SXSW een heleboel nieuwe e-bike-modellen uitgebracht, waaronder zijn eerste elektrische motorfiets. De motorfiets is slechts een conceptvoertuig, maar de andere modellen hebben een a-bike voor kinderen. Pak ze terwijl ze jong zijn.

Audi of America werkte samen met Spoke, een mobiliteitsplatform voor veiligheid, Qualcomm en Commsignia om de voordelen van mobiele voertuig-naar-alles-technologie te benutten om de veiligheid van motorvoertuigen en fietsen te verbeteren. Samen met zijn partners ontwikkelt Audi hardware en software voor auto’s om hen te helpen hun omgeving te lezen en fietsen in de buurt te identificeren.

— Rebecca Bellan

Aanbieding van de week

geld het station

Weet je nog ongeveer zes weken geleden toen autonoom voertuigbedrijf Cruise een investering van $ 1,35 miljard van Softbank Vision Fund ontgrendelde na de lancering van een beperkte zelfrijdende robotaxi-service voor het publiek in San Francisco? Welp, General Motors heeft nu veel meer van het bedrijf in handen.

GM zei eind vrijdag dat het het aandelenbezit van Softbank Vision Fund 1 in Cruise koopt voor $ 2,1 miljard. GM zei dat het ook een extra investering van $ 1,35 miljard doet in Cruise, ter vervanging van een eerdere toezegging van het fonds in 2018.

GM nam Cruise in 2016 over. Binnen een paar jaar breidde GM de cirkel een beetje uit, met investeringen van Softbank en $ 2,75 miljard van Honda als onderdeel van een exclusieve overeenkomst om een ​​nieuw soort autonoom voertuig te ontwikkelen en te produceren. De pool van investeerders zou opnieuw groeien met T.Rowe Price & Associates en, meer recentelijk, Microsoft.

Het is niet duidelijk wie de aankoop heeft gedaan. Was Softbank ongelukkig met de vooruitgang en wilde ze een deel van haar investeringen terugvorderen, of werd dit gedreven door GM? Of misschien een combinatie.

Het lijkt erop dat, in ieder geval waar ik zit, GM een basis legt voor een toekomstige spin-out en zelfs een IPO voor zijn dochteronderneming.

Andere deals die mijn aandacht trokken…

EO Charging, het Britse EV-laadbedrijf, heeft zijn fusieovereenkomst met First Reserve Sustainable Growth Corp.

Flash, de startup van cloudparkeersoftware, heeft een strategische investering van meer dan $ 250 miljoen binnengehaald van Vista Equity Partners, geld dat het zal gebruiken om zijn mobiliteitsbesturingssysteem en betalingsplatform uit te breiden en te investeren in nieuw talent.

Getir, de startup voor directe levering, sloot een nieuwe Series E-financieringsronde van $ 768 miljoen af ​​onder leiding van Mubadala Investment Company, waaraan ook Abu Dhabi Growth Fund (ADG), Alpha Wave Global, Sequoia Capital en Tiger Global deelnamen. Na deze deal bereikte het bedrijf een waardering van $ 11,8 miljard.

GoTo Group, het Indonesische technologiebedrijf dat vorig jaar werd gevormd via een fusie tussen ride-hailing-gigant Gojek en marktplaats Tokopedia, is van plan om ten minste $ 1,1 miljard op te halen uit een beursgang gepland voor 4 april. 52 miljard nieuwe Serie A-aandelen met een waarde van tussen de 316 rupiah en 346 rupiah per stuk, wat $ 28,8 miljard opbrengt aan de bovenkant van het bereik.

Moove, een Afrikaanse fintech-startup voor mobiliteit die voertuigfinanciering biedt aan bestuurders van ride-hailing-platforms zoals Uber en andere gig-netwerken, heeft $ 105 miljoen opgehaald in een nieuwe Series A2-ronde onder leiding van Speedinvest en Left Lane Capital. Bestaande investeerder thelatest.ventures nam ook deel, naast nieuwe donateurs zoals AfricInvest, MUFG Innovation Partners, Latitude en Kreos Capital.

Shift, het e-commerceplatform voor gebruikte auto’s, verwierf een deel van de technologie van concurrent Fair Technologies, waardoor Shift de Amazone van de gebruikte automarkt kon worden, een platform dat aanbiedingen van derden van dealers weergeeft naast de eigen inventaris van het bedrijf.

TuSimple, het bedrijf voor autonome voertuigen dat wordt ondersteund door het Chinese socialemediabedrijf Sina Corp, evalueert of het zijn bedrijf in China wil verkopen en pas in de VS zal opereren nadat het een overeenkomst heeft bereikt met de Amerikaanse regering om zijn gegevens te beperken vanwege Amerikaanse veiligheidsproblemen.

Whale Dynamic, een in Shenzhen gevestigde startup voor autonome bezorging, opgericht door Baidu-veteraan David Chang, zegt dat het een seed-ronde van ongeveer $ 2,5 miljoen heeft afgesloten. Qianchuang Capital, een in Peking gevestigde investeringsmaatschappij die wordt beheerd door veteranen van vooraanstaande financiële instellingen in China, leidde de ronde, met deelname van Shangbang Huizhong, een Chinees fonds dat wordt ondersteund door vastgoedontwikkelaars.

Zomato, het voedselbezorgbedrijf, en instant-bezorgservice Blinkit hebben overeenstemming bereikt over een fusie, vertelde een bron die bekend was met de zaak aan TechCrunch. De all-stock deal waardeert Blinkit tussen $ 700 miljoen en $ 750 miljoen, zei de bron, en vroeg om anonimiteit omdat de zaak privé is.

Opmerkelijk nieuws en andere weetjes

Autonome voertuigen

Argo AI heeft Argoverse 2 uitgebracht, de tweede versie van zijn verzameling open-source autonoom rijdende gegevens en high-definition kaarten van Austin, Detroit, Miami, Pittsburgh, Palo Alto en Washington DC. Het bedrijf deelt ook een lidar-dataset om onderzoek te stimuleren in nieuwe methoden van ML met behulp van ongelabelde puntenwolkgegevens.

Aurora heeft een overdraagbare hardwarekit gebouwd waarmee het autonome vrachtwagens en auto’s parallel kan ontwikkelen, en die voertuigen kan aandrijven met zijn Aurora Driver.

Solo Advanced Vehicle Technologies wil elektrische, speciaal gebouwde heavy-duty vrachtwagenplatforms bouwen voor autonoom vrachtvervoer.

Elektrische voertuigen

Ford zei dat het de komende twee jaar drie nieuwe elektrische personenauto’s en vier nieuwe elektrische bedrijfsvoertuigen in Europa zal lanceren, een versnelling van zijn plannen om meer EV’s in de regio te verkopen op weg naar koolstofneutraliteit in de regio tegen 2035. opmerking: Ford’s Advanced Manufacturing Center heeft een systeem ontwikkeld waarop patent is aangevraagd en dat een knelpunt in de productielijn oplost door robots te gebruiken om de 3D-printers ‘s nachts te laten werken zonder menselijke tussenkomst.

Maserati is van plan om tegen 2025 een batterij-elektrische versie te lanceren voor elk model in zijn portfolio en tegen het einde van het decennium de gasmotoren uit te faseren, waardoor het de laatste is om toe te treden tot de lange lijst van merken van Aston Martin tot Volvo die hebben toegezegd te gaan elektrisch.

Porsche heeft tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst een update gegeven van zijn strategie, een plan dat nu de productie van een volledig elektrische 718 omvat, gevolgd door een Macan EV, evenals het bouwen van zijn eigen gepatenteerde wereldwijde netwerk van laadstations volgend jaar, een afwijking van de oorspronkelijke strategie om te vertrouwen op partnerschappen met andere bedrijven.

Stellantis en LG Energy Solution gaan hun nieuwe fabriek voor elektrische batterijen bouwen in Ontario, Canada.

Tesla heeft zijn Shanghai Gigafactory twee dagen stilgelegd te midden van een toename van het aantal Omicron-gevallen in China, wat de regering ertoe heeft aangezet de beperkingen daar aan te scherpen. De autofabrikant stuurde woensdag een bericht naar werknemers en leveranciers om hen op de hoogte te stellen van de sluiting, meldde Reuters, die de interne memo bekeek.

Volta, het EV-laadbedrijf, werkt samen met Tanger Factory Outlet Centers om laadstations te installeren op Tanger-locaties in negen markten in de VS, met de verwachting dat dit de komende maanden zal groeien.

Gig economie

Lyft en Uber voegen tijdelijke brandstoftoeslagen toe aan tarieven voor ride-hail en leveringen naarmate de brandstofprijzen in het hele land stijgen. De stijgende prijzen zijn te wijten aan de Russische invasie van Oekraïne, die heeft geleid tot een berg economische sancties vanuit het westen tegen Rusland, waaronder het verbod van de VS vorige week op de invoer van Russische olie en de belofte van het VK om tegen het einde zijn afhankelijkheid van Russische brandstof te verminderen van het jaar.

Diversen

De regering Biden heeft $ 409 miljoen aan subsidies toegekend aan 70 projecten in 39 staten om de Amerikaanse bussen te moderniseren en te elektrificeren en de veiligheid te verbeteren.

Mensen

De totale vergoeding van Ford Motor CEO Jim Farley schoot omhoog met 93% tot $ 22,8 miljoen in 2021, een stijging die grotendeels te danken was aan de toekenning van aandelen, die meer dan verdrievoudigde tot ongeveer $ 16 miljoen, volgens de jaarlijkse proxyverklaring van het bedrijf. Farley’s salaris omvatte een basissalaris van $ 1,7 miljoen, een stijging van 19% ten opzichte van 2020. Zijn vergoeding omvatte ook $ 830.305 voor persoonlijk gebruik van vliegtuigen.

Rivian heeft Frank Klein, een voormalig executive bij Magna International, aangenomen als Chief Operating Officer.


This post GM vergroot zijn belang in Cruise en Porsche stippelt zijn EV-koers uit – TechCrunch was original published at “https://techcrunch.com/2022/03/20/the-station-gm-deepens-it-stake-in-cruise-and-porsche-plots-out-its-ev-course/”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here